Accesul avocatilor la clientii aflati in stare de detentie in centre de retinere si arestare preventiva sau in penitenciare.
Centrele de reţinere şi arestare preventivă sunt structuri de specialitate care asigură primirea, înregistrarea, încarcerarea, supravegherea, paza, punerea în libertate şi respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor private de libertate, în condiţiile prevăzute de lege.
Centrele de reţinere şi arestare preventivă se organizează şi funcţionează în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi se înfiinţează prin ordin al ministrului afacerilor interne. În centrele de reţinere şi arestare preventivă se execută reţinerea şi arestarea preventivă în cursul urmăririi penale. După trimiterea în judecată, persoanele arestate preventiv sunt transferate în penitenciar.
In judetul Bacau functioneaza Centrul de retinere si arestare preventiva, acesta aflandu-se in sediul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, din Str. Tolstoi Alexei nr. 2, iar Penitenciarul Bacau se afla in mun. Bacău, pe Str. General Ştefan Guşe nr. 3.
Texte normative relevante
Art 62 din lg 254/2013, articol care are denumirea marginala „Asigurarea exercitarii dreptului la asitenta juridica ” si prevede urmatoarele
(1) Persoanele condamnate beneficiaza de spatiul si facilitatile necesare asigurarii dreptului la asistenta juridica.
(2) Persoanele condamnate pot consulta avocati alesi de acestia, in orice problema de drept dedusa procedurilor administrative sau judiciare.
(3) Consultarea cu avocatul, ales sau din oficiu, se face cu respectarea confidentialitatii vizitei, sub supraveghere vizuala.
Art. 126 din Regulamentul de aplicare a legii 254/2013 articol ce are denumirea marginala „ Asigurarea exercitării dreptului la asistenţă juridică”
(1) Deţinuţii pot fi vizitaţi de apărătorii lor, în baza împuternicirii avocaţiale şi a carnetului de avocat vizat la zi, în condiţiile art. 62 din Lege şi ale art. 141.
(2) Întrevederile cu apărătorii sunt confidenţiale şi se desfăşoară sub supraveghere în spaţii special amenajate, prevăzute cu dispozitive de separare care să limiteze contactul fizic, dar care să permită transmiterea de înscrisuri. Supravegherea poate fi numai vizuală, nefiind permisă ascultarea conversaţiei purtate de deţinut cu apărătorul său.
(3) Vizita cu apărătorul se acordă în afara drepturilor reglementate prin art. 140, dar se consemnează în documentele de evidenţă de la sectorul vizită din cadrul penitenciarului şi în modulul corespunzător din aplicaţia informatizată de gestiune a datelor despre persoanele private de libertate.
(4) Amenajarea şi dotarea spaţiilor destinate vizitei apărătorului se stabilesc prin regulamentul prevăzut la art. 15 alin. (3) din Lege.
(5) Comunicările dintre deţinuţi şi avocatul său sunt confidenţiale.
Regulile nr 23.1-26.6 din Recomandarea 2006 (2) a Consiliului Europei privind Regulile penitenciare europene.
Articolul are denumirea marginala „ Consiliere juridica” si are urmatorul continut:
1. Toti detinutii au dreptul sa solicite consiliere juridica, iar autoritatile penitenciarului trebuie sa le faciliteze accesul la o astfel de consiliere.
2. Orice detinut are dreptul de a consulta pe cheltuiala sa un avocat, la alegere in legatura cu orice problema juridica.
3. In cazurile in care legislatia prevede un sistem de consiliere judiciara gratuita, aceasta posibilitate trebuie sa fie adusa la cunostinta tuturor detinutilor de catre autoritatile penitenciarului.
4. Consultanta si alte comunicari, inclusiv corespondenta, purtate intre un detinut si avocatul sau pe probleme juridice trebuie sa ramana confidentiale.
5. In circumstante exceptionale, o autoritate juridica poate sa autorizeze o derogare de la principiul confidentialitatii, cu scopul de a preveni comiterea unor infractiuni grave sau incalcarea grava a sigurantei si securitatii penitenciarului.
6. Detinutilor trebuie sa li se permita accesul la documentele referitoare la procedurile judiciare care ii privesc sau vor fi autorizati sa le pastreze in posesia lor.
Potrivit site-ului Penitenciarului Colibasi, persoanele private de libertate pot fi vizitate oricand de aparatorii lor, in baza imputernicirii avocatiale inregistrate la barou si a carnetului de avocat vizat la zi.
Deasemnea, in data de 21 iulie 2015 Inspectoratul de Politie Dolj a dat publicitatii un raspuns cu privire la accesul avocatilor la clientii detinuti in Centrul de Arestare si Retinere Preventiva Dolj, raspuns potrivit caruia avocatii au posibilitatea de a asigura asistenta juridica clientilor care se afla detinuti in CRAP Dolj, in vederea pregatirii apararii, in fiecare zi, fara a fi conditionati de ora, singura mentiune este ca timpii de asteptare vor fi mai mari intre orele 16-18, sambata si duminica, intrucat acesta este programul pentru vizitarea detinutilor de catre familie.
Asadar, in vederea pregatirii apararii, avocatul ales sau din oficiu al unei persoane private de libertate are acces in orice zi si la orice ora la clientii sai, in baza imputernicirii avocatiale inregistrate la barou si a carnetului de avocat ( sau legitimatiei de avocat) vizat la zi.